OM ATT STARTA EN Ö

I veckan kommer vår första grupp till ön.
Lite har det varit med hjärtat i halsgropen..
Att ha en anläggning på en ö har sina sidor. Alla sidorna runt ön tillexempel. Och speciellt om de är täckta med is. Som just i år. Året då isen legat tjockare runt Sverige än på länge.

Om vi inte legat mitt i Furusundleden så hade vi nog fått vänta med att öppna till maj. Men en farled bryter man. Och de gjorde de i förra veckan. Yihaa!! …sa vi då. Attans…några dagar senare. För det var inte som förra året. Då försvann all is på tre dagar. Nu har det gått 11.. Anledningen till att det tar så lång tid fick jag förklarat för mig igår av en gammal skärgårdsskeppare. Han sa att de aldrig tidigare, någonsin hade brutit is som var 30 cm tjock! Normalt brukar den vara pulvriserad när den bryts.

När man bryter så här tjock is så flyter det omkring isflak, stora som en lägenhet med en vikt på flera ton. Ingenting man åker båt i. Och ingenting bryggägarna vill ha…
Vår fina fastlandsbrygga där vi hyr båtplatser var rakt och fin för  bara ett par veckor sedan. Nu ser den ut som en v-formad passage i något av Lustiga Husets rum på Gröna Lund..

Bryggorna på ön har – peppar, peppar – än så länge klarat sig bra.
Men hälften av dem är fortfarande isinklädda så nu håller vi tummarna! Säsongens första besök är avklarat! Vattnet igång på halva ön, elementen påsatta och i möteslokalens stora kamin brann en ordentlig eld när vi åkte hem.

Uppvärmningen av ön har börjat!

 

NO COMMENTS

Sorry, the comment form is closed at this time.