KNUT I IDRE

För många år sedan lärde jag känna en gammal man uppe i Idre. Han levde kvar i så gamla traditioner att han skämdes för att  inte ha  ”nylövat” sitt golv på fäbodvallen när jag kom på besök. Man gjorde så förr i tiden; la ut färska björklöv på jordgolvet i sitt hus när man skulle få fint främmande. Och eftersom jag härstammade från Stockholm betraktades jag som ”fint besök”.

Vid vårt första möte låg den gamla gärdsgården stablad i en fin hög. Den som hade omgett hans fäbod-vall.  Han hade ”moderniserat” är var stolt som en tupp.
Knut och jag hade många och långa samtal och han lärde mig mycket. Bland annat om hur man tar hand om gamla vedspisar när man stänger sin stuga för vintern så att den håller sig svart och fin. Man smörjer in den med svart skosvärta och smörjer sedan in den med olja. Då ser den splitter ny ut för evigt.

Insåg idag att jag borde ha tänkt på det i höstas. Flera av husen härute på ön  har nämligen samma gamla spisar  som Knut hade. Mina kollegor hade köpt en modern spis-svärta som jag glatt gav mig i kast med. När jag öppnade ugnsluckan så hittade jag (gömt långt därinne)…..SKOSVÄRTA!!

Så – med Knut i tankarna – testade jag och kan bara konstatera att  hans metod slår dagens moderna smörjor med hästlängder!
Tack Knut!

NO COMMENTS

POST A COMMENT