FEM SÄTT ATT STÄRKA DITT TEAM

Teambuilding är för många ett sätt att stärka sitt team.
Men Tidningen Chef citerar i sitt senaste nummer tre tips från Harvard Business Review om att stärka sitt team. Tips som är alldeles gratis!

1. Utse en nejsägare. Överdriven konsensus – där man alltid är överens – är en farlig biverkning vid lagarbete. Be någon i teamet att spela rollen som »djävulens advokat« för att försäkra dig om att alla idéer granskas noggrant.

2. Undvik stora grupper. Ett team ska vara så litet som möjligt för att få ut det mesta av alla medlemmar. Helst ska du bygga team som omfattar högst nio personer.

3. Satsa på sammanhållning. Försök undvika att byta ut medlemmar i teamet. Då börjar nämligen rollsökningsprocessen om från början och otrygghet uppstår. Etablerade team fungerar bättre än de som ständigt förändras.

Bra punkter som man kommer en bit på vägen med i början när man startar en ny grupp.
”Nej-sägarens” roll  kommer däremot att vara överspelad när gruppen går in i rollsökningsfasen. För då tenderar ibland samtliga gruppens medlemmar att bli just ”nej-sägare”. Även om det ofta sker lite subtilt, i form av olika härskartekniker.
En väg att klara sig ur det är ett fjärde och femte tips – från oss på Äventyrens Ö:

4. Arbeta med relationsutveckling. Alla möten behöver inte alltid handla om affärsprocesser, strategi och budgetar. Minst lika viktigt är att lära känna varandra för att bygga trygghet i gruppen.

5. Utvärdera era möten. Eftersom den mesta interaktionen i team sker på möten är det viktigt att ni har BRA möten. Ett sätt att kvalitetssäkra dem är att lägga in som stående punkt:
a) Hur tyckte ni att dagens möte fungerade?
b) Finns det något vi kan utveckla så att våra möten blir bättre?
Det tar cirka 10 minuter att gå varvet runt och det kan komma att utvecklas till mötets nyttigaste 10 minuter!

Lycka till!

NO COMMENTS

POST A COMMENT