ÄR GNÄLLSPIKARNA BRA ATT HA?

..eller konsten att skriva rubriker..

Idag blev jag ”pingad” i ett inlägg på Google+
Pingad? Ja, ni vet det där som händer om man taggas i ett inlägg någon skriver.
Det handlade om en artikel i dagens Expressen med rubriken ”Sura medarbetare är bra för kreativiteten”.
Efter att ha plöjt vetenskapliga rapporter i flera dagar för en tid sedan så publicerade jag följande på den sociala plattformen:  ”Visste du att ett gott ledarskap kan påverka lönsamheten med upp till 20%?” Pinget idag var relaterat till det och det samtal den publiceringen gav upphov till.

Rubriken i dagens Expressen väckte naturligtvis stor förvåning eftersom de flesta av oss vet att det inte är sant. Det är inte gnällspikarna som för företagen framåt. Det är helt andra faktorer som gör det.
Men kvällstidningen hänvisade till forskning som publicerats i  Journal of Applied Psychology – och då måste det väl vara sant?
Eller inte?
Svaret fanns i sista raden: ”eftersom den positiva effekten på kreativiteten endast kommer om de anställda har chefens stöd, samt om alla inte är sura samtidigt”
Gäller alltså att ha en fungerande kommunikation med sina medarbetare där man fångar upp missnöje innan det fått fäste. Inte nydanande på något vis bara en bekräftelse på vad vi redan visste alltså!
Tänk så kul det måste vara att vara rubriksättare på Expressen & Aftonbladet och så fullständigt sitta på makten att förvirra sina läsare!

 

 

NO COMMENTS

POST A COMMENT