MOD SOM FÖRUTSÄTTNING HOS DAGENS CHEFER

Läste just på Ledarnas blogg om hur synen på ledarskapet förändrats över tid.
Om  ”90-talets havererade projekt med platta organisationer, upp- och nedvända hierarkier, eviga brainstormssessions och ett coachande ledarskap utan substans. Efter att allt för många gånger ha fått frågan ”Vad tycker du själv?” från chefen när man bett om hjälp på ett dilemma satte medarbetarna till slut ner foten: ”Säg vad ni tycker. Nu vill vi ha ett tydligt ledarskap!”

Idag är ordet ”MOD” ett flitigt förekommande ord i Chefsannonser. Ledarskapskurs Äventyrens Ö Jag vet. För jag använde det själv för ett tag sedan när jag gjorde en annons för VD-tjänsten i ett bolag  där jag sitter i styrelsen.

Men när jag tänker MOD så tänker jag inte riktigt i samma termer som i Ledarnas blogg. Jag tänker mer på modet som krävs i att skapa ett öppet klimat på arbetsplatsen. På modet att gå in och våga lyfta upp det alla pratar om till ytan. Att synliggöra konflikterna och våga hjälpa medarbetarna att hantera dem.
En gammal – men intressant undersökning från CEDR – The Center For Effective Dispute Resolution visade 2006 att olösta eller illa hanterade konflikter kostar flera miljarder (!) varje år. Bara i Storbritannien.
CEDR har i kostnaden bland annat räknat in faktorer som förlorade kunder, tidsförluster, ökad personalomsättning, dåligt rykte samt påverkan på arbetslusten.

Ikväll var jag på ett seminarie på Marknadsföreningen i Stockholm. Det handlade om våra digitala identiteter – och just ikväll berättade Nikke Lindkvist om arbetet med SVT:s uppmärksammade dokumentär ”Du är Googlad” av Johan Ripås. Ikväll låg fokuset på företagens digi9tala identitet. En av deltagarna berättade att hon alltid ”Flashback-söker” företag innan hon besöker dem – och att ett av företagen hade över 200 trådar där. Skrivna av upprörda medarbetare.

Där ser man vad avsaknaden av mod hos chefer faktiskt får för effekter. Hur avsaknaden av forum på arbetsplatsen och i möten där man tillåts lufta frustration, missnöje eller ilska alltid tar sig uttryck i andra forum. I det aktuella fallet i det mest hemska av sociala forum. 200 trådar i Flashback från missnöjda medarbetare…. Det är en ren och skär mardröm för vilket företag som helst!
Därför är det inte så konstigt att vi nu år 2012 söker modiga chefer och ledare.
Såna som vågar och har modet att sitta ner och lyssna..

 

NO COMMENTS

POST A COMMENT