ÅRETS JULGÅVA HANDLAR OM MÄNNISKOHANDEL

Äventyrens-Ö-Freethem-mottagare-av-julgåvan-2012

fakta-om-människohandel-från-freethem

Som ni säkert vet så avsätter Äventyrens Ö en slant för varje besökande gäst. Den summan doneras sedan – vid den här tiden –  till någon organisation som bidrar till att göra världen till en bättre plats.

Det började för 18 år sedan så det finns en tradition i det. De två sista åren har vi ändrat lite på den. Förra året fick våra kunder vara med och rösta bland förslag som vi själva tagit fram. I år gjorde vi det lite annorlunda.

Vi bjöd in våra kunder via ett nyhetsbrev att rösta på vår Facebooksida (man kunde också maila in sin röst till oss om man inte hade Facebook) Vi hade lagt upp organisationer som Ecpat, Greenpeace, UNICEF, MSF och ett projekt om att hjälpa Afghanska flickor till möjlighet att få gå i skola. Vi skrev också att man kunde nominera någon organisation man tyckte förtjänade gåvan och vem som helst kunde vara med och rösta (eftersom Facebooksidor är öppna för alla som har Facebook). Det var det som var det nya. Att vem som helst kunde nominera. Det blev alltså mer interaktivt än tidigare och vi gav själva därmed upp kontrollen över vad som sen skulle hända. DÅ blev det riktigt kul!

KRAFTEN I SOCIALA MEDIER

Den första organisation att nomineras var Freethem. Strax därpå nominerades Sponsors for Kenya och sedan rullade det på. Bägge organisationerna mobiliserade sina följare och röstningarna slog alla tidigare rekord!
Vi insåg också hur traditionellt vi tänkt när vi föreslog våra egna kandidater – och hur mycket bra ideella projekt som
finns!

  • Inbjudan att delta i röstningen delades 65 (!) gånger
  • 63 personer gillade inlägget
  • 52 kommentarer
  • 661 personer var med och röstade
  • 550 personer på Facebook pratade om röstningen
  • 53 personer gillade sidan (trots att man inte alls uppmanats att göra det för att rösta)
  • Inlägget visades för 4.910 personer (ett vanligt inlägg på en Facebooksida visas normalt annars för mellan 70 – 500 personer beroende på hur många som delar och kommenterar)

När du läser de här siffrorna ska du ha i åtanke att vi är ett litet bolag. Vi är inte TV4 eller Skanska – så för oss är det här höga siffror.

Engagemanget var faktiskt det största vi någonsin haft på vår Facebooksida och jag blev varmare och varmare om hjärtat ju mer jag läste om de två organisationerna och vilket fantastiskt arbete de gör!
Freethem som arbetar med att sprida kunskap om människohandel och trafficing genom ungdomar och Sponsors for Kenya som ska bygga ett barnhem för barn som drabbats av HIV och AIDS.
Båda organisationerna drivs av eldsjälar till kvinnor. Freethem startades av Maria Ahlin som 17-åring (!)  och Sponsors for Kenya av tre kvinnor från vår egen kommun Österåker.

VINNARNA

Slutstriden var hård. De sista timmarna skiljde det som minst 20 röster mellan dem men Maria och hennes team slet hårt och hade stor uppbackning via twitter och Facebook och kammade slutligen hem segern!

VÅRA VARMASTE GRATULATIONER TILL FREETHEM!
INGET ÅR HAR DET VARIT ROLIGARE ÄN I ÅR ATT DELA UT ÅRETS JULGÅVA!

Äventyrens-Ö-tar-genom-årets-julgåva-ställning-mot-människohandel

Gå in på deras fantastiskt fina hemsida Freethem och läs om vad de gör!
Min egen idé om mottagare var från början Ecpat – deras verksamhet går hand i hand med vad Freethem jobbar med. Att informera och påverka om människohandel. För naturligtvis är det så att om vi verkligen vill förändra världen så är det med dagens ungdomar vi måste börja! Att informera och påverka dem så de inte bidrar till att göda den vedervärdiga trafficing-industrin i framtiden!

Alla våra varmaste lyckönskningar till Freethem!
Förtsätt förändra världen nu Maria & Co och God Jul!

NO COMMENTS

POST A COMMENT