FRI FRÅN HAT MED EN VILJA ATT FÖRSTÅ

Samtidigt som nazisterna demonstrerade på Gustav Adolfs torg i början av september i år, hade en gammal man 90-årsmottagning på Fryshuset, fem kilometer därifrån.Emerich-Roth
Mannen var Emerich Roth och jag har skrivit om honom förut.

Roth förlorade hela sin släkt men tillsammans med sin syster lyckades han överleva fem koncentrationsläger under förintelsen. Han var också den som tog initiativet till Exit på Fryshuset under Anders Carlbergs ledning.
Exit är en organisation som hjälpt 800 ungdomar att lämna högerextrema grupper. Sedan högerkrafterna började bli synliga i Sverige har Roth besökt 1 600 skolor och talat om Förintelsen och jag träffade honom vid ett av de tillfällena.
På frågan vad som är det gemensamma för de högerextrema svarar han:
– Inte en enda, inte en enda, har haft en riktig pappa!

Peter Kadhammar på Expressen träffade Emerich Roth den dagen i september 2014 då Stockholm fylldes av motdemonstranternas kravaller och skrev ”Det märkvärdigaste med denne man är att han är fri från hat. Han är fylld av motsatsen – humor, vilja att förstå”.

I artikeln pratar de om nazisternas demonstration Roth säger:
– Det stärker vi-känslan. Men nazisterna är hatiska människor som får sitt falska självförtroende stärkt när folk demonstrerar mot dem. De får bekräftelse. Vi kan punktera ondskans budbärare genom att ge honom ett ansikte och förklara varför han hatar.
Han fortsatte:
– En av de intelligentaste ledarna nazisterna haft i Sverige sa till mig: Enda gången vi kände oss besegrade och skamsna var när vi skulle demonstrera och ingen var där. Ingen brydde sig om oss …

Den svenske programledaren Thabo Motsieloa –  en av de som tidigare arbetade med Anders Carlberg

Bilden lånad från: http://www.folkbildarforum.se/

Bilden lånad från: http://www.folkbildarforum.se/

på Fryshuset – skrev idag på Facebook:

Anders Carlberg var av den uppfattningen att ingen fråga var för ”skitig” eller komplex för att ta itu med. Han arbetade med Skinnbollar – Värstingar – Nazister och Kåkfarare och han underkände aldrig vad människor hyste för känslor. Han ifrågasatte på ett lyssnande och inkännande sätt uttrycken för den destruktivitet som dessa grupper spred omkring sig. Han lät dem få upptäcka alternativa vägar där deras egenskaper kunde komma till mer positivt uttryck och om inte det var möjligt så åtminstone hitta vägar utan hat och våld…

Jag tror det är där någonstans vi måste börja. Om vi vill förstå och påverka de mörka krafter som igår tog sitt fasta grepp om Sverige. Vi måste lyssna på dem som vet. På dem som i många år arbetat med det.

Och vi måste skifta fokus.
Men framförallt kan vi lära av Emerich Roth.
För när han – för många år sedan – fick frågan av Jonas Sima på Expressen  vilken person han skulle velat vara i historien så svarade han så här:
– Jag skulle velat vara lärare för den lilla misshandlade pojken Adolf Hitler.

Du kan läsa mer om Emerich Roth på www.vagenuturhatet.se där bilden på honom också är hämtad

 

 

NO COMMENTS

POST A COMMENT