Säkerhet-vid-äventyr-på-äventyrens-ö

Är säkerheten viktig när ni ska ut på Äventyr?

När vi startade var äventyr och utomhusprogram för företagsgrupper något helt nytt i Sverige. Vi föreläste på den tiden mycket i konferensbranschen om just säkerhet.Just då var det nämligen inte så noga med såna saker som säkerhet. Marknaden vimlade av nystartade aktivitetsarrangörer som köpte några pilbågar och gav sig ut i skogen – vilt svängande på både kastyxor, klättringsrep och annat som var nytt då.

PRIVATA PLÅNBÖCKER & FÖRETAGENS.

Det pågår en ständig prisjakt i allt vi köper. Marknaden för exempelvis skolresor, ungdomsläger och Möhippor/Svensexor är ENORM.
Och de betalar med egna plånböcker.
Man kan åka på skolläger i flera dagar med helpension & äventyrsaktiviteter för samma peng som en dag hos oss kostar.

Inom företagssektorn är man minutiöst noga med sånt här men när man betalar med egen plånbok får säkerheten ofta stryka på foten. Man kanske inte ens reflekterar över det? Fast man – i många fall – skickar iväg det käraste man har.

För företag är det annorlunda. Där SKA och FÅR det inte vara förknippat med faror och skador att skicka iväg sina anställda på kick-offer eller belöningsevent!
Hos oss på ön vistas exempelvis ofta högriskpersoner för hjärtinfarkter. De är högre chefer som deltar i ledarskapsutbildningarna vi håller här på ön. Därför har vi har ovanligt hög medicinsk beredskap.

PERSONALEN PÅ ÄVENTYRENS Ö

All personal arbetar med det de är speciellt utbildade att arbeta med.Säkerhet

I äventyrs & klättringaaktiviteter har de svenska eller amerikanska klätterinstruktörscertifikat. Någon är bergsguide (flerårig internationell utbildning).

På ön finns också beteendevetare med 20 års erfarenhet av gruppdynamik, ledarskapsutveckling. De är också mycket vana att arbeta med människor i kris då vi ofta anlitas att arbeta med dåliga psykosociala arbetsklimat.

Våra kajakturer leds alltid av instruktörer med utbildning att leda människor i extrema vattensituationer. De vet hur man instruerar även den ovane till trygghet. Och de vet hur man räddar och hjälper en kajak-paddlare som vält. Dessutom har vi alltid en följebåt med varje grupp. Och vi meddelar sjöfarten i de fall då vi nattpaddlar.

LEDARSKAP & GRUPPTRYCK

Även om våra äventyrsguider inte arbetar med renodlad gruppdynamisk träning, så finns det ändå inslag av det när man ägnar sig åt övningar som kan skapa adrenalinpåslag.

Därför har vi utbildat dem i att förstå grupptryckets inverkan och att vara vaksamma på enskilda deltagares sårbarhet.

Vi tillåter inget grupptryck i våra utmanande höghöjdsövningar – alla deltar på egna villkor.

AKUTA SJUKDOMSFALL

All personal är utbildad i LABC (första hjälpen) & HLR (Hjärtlungräddning)

Hjärtstartare finns på ön.

För akuta allergichocker (exempelvis getingstick & matallergier) finns adrenalinspruta, kortison & antihistamin.

Ambulanshelikopter tar 17 minuter fram till ön vilket innebär att vi ofta har höggravida gäster vars deltagande tryggt garanteras.

Sjuktransport (utan helikopter) till Danderyds Sjukhus tar ca 35 minuter. (Snabb båt till fastlandet – 2 minuter – där taxi el. ambulans hämtar upp).

HANDIKAPP

För gäster med nedsatt fysisk förmåga anpassas aktiviteterna så att alla – oavsett ålder och fysisk kapacitet – på ett tryggt och säkert sätt kan delta.

OM UTBILDNINGARNA VI NÄSTAN ALDRIG ANVÄNDER

Våra utbildningar i LABC & HLR är tack och lov de utbildningar vi har allra minst användning av. Olycksfallsstatistiken på ön är så försvinnande låg. Ett par plåster per säsong bara brukar det bli. Men det känns ändå viktigt att vi har tänkt efter före. Och att hela vår personalstyrka är förberedd om det någon gång skulle behövas.

PRISNIVÅN OM DU JÄMFÖR OSS MED ANDRA

Kompetensen på ön skiljer oss från många andra och det påverkar vår prisnivå om ni exempelvis jämför oss med äventyrsanläggningar där möhippor, skolklasser/lägerskolor och barn/ungdomar är den huvudsakliga målgruppen.
Flera av de anläggningarna drivs med hjälp av ideellt arbetande skolungdomar.

Så är det alltså inte på Äventyrens Ö.

NO COMMENTS

POST A COMMENT