bar-barbar-på-äventyrens-ö-god-mat-stor

Mat & Dryck

Miljön & Matupplevelsen på Äventyrens Ö

På Äventyrens Ö serveras hälsosam, ekologisk och närodlad mat. Fast ”närodlat” är faktiskt fel benämning på det vi serverar. Vill vill hellre kalla det ”HÄR-odlat” För faktum är att en hel del av råvarorna är så Mat-och-dryck-på-äventyrens-önärproducerade att du faktiskt kan plocka dem själv! Precis som våra kockar gör. Ramslöken på våren och konferensäpplena på hösten är bara ett par exempel.

Örterna som ofta smaksätter maten odlas i Campen alldeles intill vårt vildmarkskök Bar Barbar.

Maten är miljöanpassad – därför händer det ganska ofta att en av de rätter du äter under din vistelse hos oss är vegetarisk. Vi tror starkt på att vi hjälper miljön genom att äta mindre kött.

ZERO VASTE – NOLL MATSVINN

De senaste 20 åren har vi komposterat ALLT matavfall. Efter två år i våra komposter har det förvandlats till en härlig och mycket näringsrik jord. Det är i den vi odlar våra örter, grönsaker och tomater som sedan serveras på din tallrik.
Mycket bättre än så kan det väl knappast bli?

LÅNGBORD PÅ ÄNGEN MED UTSIKT ÖVER VATTNET ELLER MER ”COSY” RUNT LÄGERELDARNA?

Hos oss äter man ofta utomhus. Långborden på ängen med utsikt över vattnet och solnedgången är poppis! Om vädret inte är med oss dukar vi upp i våra stora kåtor, runt lägerelden. Vårt kök är vida känt för sin goda mat som lagas alltid utomhus över öppna eldar, på grillar och i stora ”Murricapannor”.

Matallergier, specialkost och alkohol

En normal middag på Äventyrens Ö består av tre rätter.

Önskemål om specialkost och allergier meddelar du till ansvarig beställare innan ankomst så ordnar vi det. Du kan få öl och vin till maten. Då utomhusmiljön och starksprit inte är någon bra kombination, serverar vi däremot inte det.

Vårt kök har kapacitet att servera grupper upp till 250 personer med bra och fungerande logistik utan långa väntetider.

Om att laga mat ute i naturen:

För några år sedan fick Sverige en ny EU-anpassad livsmedelslag. Den gäller alla företag som serverar mat – även oss som verkar ute i naturen.Ramslök-egenodlad-i-maten

Kraven för att få servera lagad mat skärptes då ytterst väsentligt. För vår del innebar det omfattande investeringar i såväl utrustning som utbildningar och nya rutiner. TROTS att vi haft både serverings- och utskänkningstillstånd sedan 1994.

Sedan den nya livsmedelslagen infördes är vi faktiskt den enda outdoor-anläggningen i Stockholms län som (enligt tillståndsgivande myndigheter) är helt godkänd att servera varm lagad mat och alkoholhaltiga drycker till våra gäster!

Det är vi mycket stolta över.

Mötes/äventyrsanläggningars livsmedelshantering är för många en lika viktig kvalitet och säkerhetsfråga som den rent fysiska.

 

Anekdot om den närproducerade matens konsekvenser för planeringskonferensen.

För några år sedan kom två sjukvårdsmottagningar ut för för en mycket nogsamt planerad konferens. Syftet var att vistelsen skulle leda till en bättre vi-känsla och utvecklade arbetsmetoder som alla kunde ställa sig bakom.

Sommarhemmet var iordningställt och de ansvariga var på plats i god tid för att säkerställa att allt blev precis så perfekt som de ville.

Två timmar efter ankomsten hittar vi delar av dem strövandes i skogen. Sånt God-mat-på-Äventyrens-Ögör oss glada! För vi rekommenderar våra gäster att passa på att njuta av naturen och gärna lägga in walk-and-talks i programmen för vi vet hur bra sådana samtal oftast blir.

Till lunchen dök det upp folk med svampar som de ville att kocken skulle hjälpa till att tillaga. Dag två var det alldeles tomt i konferenslokalen? Inga tecken på arbete. Inga tecken på att de ens varit där? Till förmiddagskaffet fick vi syn på dem när de i spridda skurar kom ut ur skogen – parvis eller i små grupper. De berättade dels att hela skogen var full av bär & svamp men framförallt berättade de att de kastat hela konferensplaneringen i papperskorgen! Istället hade de bestämt sig för att bara konferera ute i skogen. Bland svamp, blåbär och lingonris. Första dagens samtal hade gett så mycket att de fortsättningsvis skulle göra så.

Utvärderingarna var en glädje att läsa! Bästa konferensen någonsin! Så bra samtal! Lärt känna varandra på helt nytt sätt! Underbar ö! Mycket lättare att enas efter de promenaderna! Så avkopplande att vistas i naturen! Unik stressåterhämtning och – den bästa arbetsplanen någonsin med sig hem i bagaget!

…tillsammans med en massa svamp och bär.