Kanske-Sveriges-mest-miljövänliga

Miljöarbete, CSR & Sustainability

Kanske Sveriges mest miljövänliga mötesanläggning?

När vi startade Äventyrens Ö 1994  var vi  stort sett ensamma om att ha en miljöpolicy. I dag har de flesta av Sveriges större konferensanläggningar blivit miljömedvetna och det är bra.

Miljöarbete var en av våra hörnstenar när vi startade. Långt innan det blev politiskt korrekt att tänka på miljön. Ord som CSR och Sustainability var verklighet hos oss redan i mitten av 90-talet. Långt innan man ens förstod vad de betydde.  För vi såg det som naturligt och självklart att värna om den miljö vi verkar i.

Vi är – sedan juni 2009 – Svanenmärkta och förmodligen en av  Sveriges mest miljövänliga anläggningar.

 

Hos oss konfererar du miljövänlig på RIKTIGT!

 • Redan vid välkomstfikat informerar vi om vad du som gäst kommer att bidra med till miljön.
 • För att minska på diskmedel och el i alla former får du en kåsa. Ur den dricker du sedan allt under din vistelse på ön. Vatten, kaffe, vårt eget örtte, öl och vin. Du diskar den själv mellan varven i havet.
 • Vi har minimerat våra sopor så mycket att vi inte ens behöver någon sophämtning på ön!
  Det har tagit några år att knäcka den nöten men nu är vi i mål! För att det ska fortsätta fungera så bra hjälper du oss naturligtvis att källsortera
 • Zero Waste –  Noll matsvinn!
  De senaste 20 åren har vi komposterat ALLT matavfall. I jorden från matkomposterna odlar vi våra örte och grönsaker som sedan serveras på din tallrik.
 • Maten som serveras i Bar barbar är miljöanpassad – därför händer det ganska ofta att en av de rätter du äter under din vistelse hos oss är vegetarisk. Vi tror starkt på att vi hjälper miljön genom att äta mindre kött och gör gärna helvegetariska upplägg.
 • Vi serverar ekologisk och närodlad mat.
  Fast ”närodlat” är faktiskt fel benämning på det vi serverar. Vill vill hellre kalla det ”HÄR-odlat” För faktum är att en hel del av råvarorna är så Mat-och-dryck-på-äventyrens-önärproducerade att du faktiskt kan plocka dem själv! Precis som våra kockar gör. Ramslöken på våren och konferensäpplena på hösten är bara ett par exempel.
  Mycket bättre än så kan det väl knappast bli?
 • För att minimera transporter av tvätt till och från ön hyr vi inte ut sovsäckar när ni bokat logi runt lägerelden i våra stora kåtor. Du tar med dig din egen. Eller köper av oss och ger till deltagarna som ”give away”
 • Våra lokaler är naturligt ventilerade och ingenstans på ön hittar du stora fläkt & värmesystem som slukar el. 
  Många av våra grupper föredrar också att använda de naturliga rummen ute i naturen. Sittgrupper, bryggor, trädgårdar och ängar är populära grupprum & konferenslokaler.
  Eftersom vi bara har öppet under sommarhalvåret är det ju lite lättare för oss än för andra – mer traditionella konferensanläggningar att förbruka lite ström.
 • För oss som bor i skärgården är vattenbristen mycket tydlig sedan länge. Många av våra grannöars brunnar har sinat och vattnet är slut. Men hos oss spar du flera hundra liter vatten när du bor i kåtorna och tvättar dig i havet. På så sätt hjälper vi vattnet att återhämta sig i brunnarna medan vi och våra gäster alltså sköter hygienen på samma sätt som man gjort sedan tidernas begynnelse i skärgården. I kombination med de vedeldade badtunnorna och sjöbastun är det faktiskt magiskt! Så ta gärna med dig en naturvänlig tvål till ön!
 • Det finns vanliga toaletter på ön i anslutning till konferenslokalerna men annars är det faktiskt när du går på våra utedass som du allra mest bidrar till miljön! För vi komposterar det också och efter 1 – 2 år doftar det som den vackraste rosbuketten och innehåller så mycket näring att våra tomater och grönsaker tok-växer!
 • Som en naturlig del i vår syn på miljö och natur, marknadsför eller säljer vi naturligtvis inga aktiviteter med motoranknytning. Alla våra aktiviteter äger istället rum ute i naturen.

Den största skillnaden mellan oss och andra är att du själv – aktivt och hela tiden – bidrar till miljön hos oss

Hos oss bor du alltså inte bara på en miljövänlig anläggning. Du är hela tiden med och bidrar till miljön!

På ett sätt du nog inte göra någon annanstans.

När du väljer vårt mest miljövänliga boende i kåtor reducerar du elförbrukningen till noll. Du bidrar till att våra jordar blir näringsrika varje gång du går på de mysiga utedassen. Du bidrar till att minska tvättransporter genom att sova i egen sovsäck. Du sparar många hundra liter vatten när du tvättar dig i havet.

Vi förbrukar minimalt med ström då de flesta av våra gäster sover i lappkåtor.

Vi förbrukar nästan inget tvättmedel eftersom vi av miljöskäl inte hyr ut sovsäckar – vi säljer dem. En egen sovsäck tvättar man inte lika ofta som en hyrd (som skall tvättas efter varje gång).
Av samma anledning uppmanar vi också gäster som väljer att bo i Sommarhemmet att ta med egna lakan. Inte hyra dem från oss.

Vi förbrukar nästan inget diskmedel eftersom vi av miljöskäl serverar all dryck i plastkåsor som man sedan tar med sig hem och fortsätter använda till sitt kaffe på kontoret. Alla tallrikar och träbestick bränns eller komposteras.

Historik

När vi startade 1994 godkändes vi som officiella sponsorer i Naturskyddsföreningens ”Projekt Havsörn”. Det projektet bidrog till att de då utrotningshotade örnarna idag frodas och mår bättre än på länge.

En av örnarna har faktiskt idag bosatt sig på ön och ett par av dem patrullerar varje morgon och eftermiddag av ön. Nästan som om de tackar och vakar över oss.

MILJÖPLANEN VI SKREV 1994

Med utgångspunkt från ovan nämnda har Äventyrens Ö AB formulerat följande aktivitetsplan

 • Äventyrens Ö skall med bibehållen, och i samklang med, affärsmässighet sträva efter att bedriva verksamheten så miljömässigt riktigt som möjligt.
 • Vara så sparsam som möjligt med material och så långt som möjligt ersätta engångsmaterial med återanvändbart alternativ.
 • Undvika miljöförstörande ämnen.
 • Återanvända eller använda återvunnet material.
 • Planera transporter på ett så effektivt sätt som möjligt för att på detta sätt bidra till minskat motorbåtsåkande.
 • Källsortera sopor och överföra denna idé på våra gäster. (Ni är verkligen jätteduktiga på det! Tack!)
 • Det främsta urvalskriteriet  för våra samarbetspartners på transportsidan är miljöprogrammen. Vi letar hela tiden mer miljövänliga bussar och båtar. Tipsa oss gärna!
 • Att alltid bete oss i naturen så att inte flora och fauna störs eller tar skada.
 • Alltid ha miljötänkande för ögonen och vara öppen för ytterligare förbättringar av denna policy.
Läs vår krönika om Inkaprofetian och miljön i Tidningen Kick Off där 
Mimmi Dahlström (en av Äventyrens Ö:s ägare) är krönikör