Många vet inte vad Teambuilding är

MOMSTRICK – ELLER BARA INKOMPETENS?

I ett par dagar har vi i DN kunna läsa om hur Tillväxtverkets vidlyftiga representation bokförts som seminarier.
Jag som har jobbat i branschen i 30 år är inte ett dugg förvånad för det förekommer hela tiden.
Ofta är förklaringen inte medvetet fusk utan ren och skär inkompetens kring en företeelse som de senaste 10 åren fått ett fast grepp om konferens-Sverige: Företeelsen TEAMBUILDING.Många vet inte vad Teambuilding är
Man har bokfört Segway, laserspel, liftkort och bowling som ”seminarier” (kanske teambuilding-seminarier?). Sedan har lite annat i form av mat och alkohol slunkit med av bara farten också vilket i sig är lite anmärkningsvärt. Men kanske har de inte alls avsiktligt försökt fuska med momspengarna? Kanske har de faktiskt TROTT att de ägnat sig åt TEAMBUILDING?

För i så fall är de långt ifrån ensamma om den begreppsförvirringen. Väldigt många tror att alla aktiviteter men gör utanför kontorets väggar är ”teambuilding”. Många köpare tror så. Och många arrangörer tror det också.

När teambuilding var som ”hetast” bestämde sig ledarskapsinstitutionen på Lindköpings Universitet att undersöka kompetensen hos dem som sa sig sälja teambuilding. Resultatet kan du läsa här.

Nu tillhör jag dem som tycker att även de som arbetar i den offentliga sektorn är värda att belönas – eller behöver träffas för externa möten. Inte bara vi som jobbar privat.  I fallet med Tillväxtverket finns det flera av de i DN redovisade aktiviteterna som är fullt rimliga. Medan andra inte är det.

Avslutningsvis: Det är alltså inte ovanligt att man för skattepengar och diverse EU-bidrag genomför ”teambuilding-utbildningar” som inte  har någon som helst koppling till teambuilding. Har ofta undrat över hur stor den summan är.
Kanske är det ett nytt gräv för Mattias Carlsson på DN?

NO COMMENTS

POST A COMMENT