”TEAMBUILDING ÄR BARA FÅNIGT”

Jag stöter ofta på ”Teambuilding” och ”Kick Off” i sociala medier. Jag är aktiv där och finns på flera olika plattformar ( Google+, Facebook, Linkedin och Twitter) för att jag gillar tankeutbytet där. Både med vänner och fullständiga främlingar.

I ett av nätverken skrivs det ofta om just ”teambuilding” och aldrig skrivs i positiva ordalag.Ledarskapsutveckling-paus-efter-4-dagar-Äventyrens-Ö Jag blir ofta ”pingad” då (man kallar in mig i sådana trådar) för att folk varit missnöjda med någon sådan aktivitet. Oavsett var den ägt rum och i vems regi. Det är mycket intressant och jag häpnar i de flesta fall över vad folk blivit utsatta för under rubriken ”teambuilding”.

Jag häpnar också över att så många drar all teambuilding över samma kam. Ungefär som att EN dålig support-kille hos HP skulle få mig att döma ut hela ”IT-konsultbranschen” som värdelös och inkompetent. Eller som om billiga  korvar på korvkiosken i Åkersberga skulle ligga till grund att jag dömer ut Sveriges hela Hotell- och Restaurangnäring. Så som många gör när de förkastar Teambuilding som fenomen.

SKIT IN SKIT UT!

Så säger ofta datakonsulter. Dåliga breifar och inkompetenta inköpare genererar dåliga slutresultat.Teambuilding-gruppdynamik-på-Äventyrens-Ö
Så är det också i vår bransch.
En duktig chef  ”teambuildar” sin grupp hela tiden. Varje dag, varje vecka. Hela tiden. Han/hon ser alla och alla känner sig bekräftade och uppskattade. De som inte gör så bra ifrån sig får hjälp att göra det bättre. Såna chefer ringer ofta till mig när de vill ha hjälp att utveckla hela gruppen. Det vi då gör har aldrig några ”lek-inslag”. Vi gör helt andra grejer – Beteendevetenskapliga grejer som leder till att

  • Man förstår varandra bättre när man kommer hem
  • Man är effektivare som grupp och mår bättre på jobbet när man kommer hem.
  • Man börjar ”tycka om” folk man tidigare haft svårt för därför att man gett sig tid att lyssna på varandra.
  • Man börjar fundera över sig själv i gruppen och får verktyg att påverka saker man tidigare trott styrdes av andra.
  • Gruppen får verktyg att hantera beteenden i gruppen som man inte tycker om.
  • Man lär sig att kommunicera så att man når fram till varandra.
  • Man förstår, uppskattar och har lärt sig ta tillvara olikheterna i gruppen på ett bra sätt.
  • Man vågar ge utvecklande feedback för att man har lärt sig en enkel metod för det.
  • Man har enats om hur man vill att möten och samarbetet i gruppen ska funka.
  • Och en del annat.

– och 99,99% av deltagarna är euforiskt nöjda. De rekommenderar oss och de kommer tillbaka. Med samma grupp, eller när de hamnar i en ny.
De ytterst få som genom åren varit missnöjda är det av orsaker som inte ligger i vårt uppdrag att hantera.

ARTONÅRIGA LEKLEDARE VS UTBILDADE RUTINERADE KONSULTER

Precis som en lärling har en lägre timkostnad än en rutinerade konsult inom IT-branschen har lekledare och erfarna beteendevetare helt olika Teambuilding-Ta-vara-på-era-olikheter-Äventyrens-Ötaxor.
Du ser alltså redan på offertstadiet vad du har att förvänta dig.
När man sitter med tre olika offerten i handen och alla utlovar  ”Övningar som gör er bättre på att samarbeta” …PÅ TVÅ – TRE TIMMAR
Gå inte på det då!
För naturligtvis är det inte sant!
Är det dessutom riktigt billigt är risken stor att personalen kommer att uppfatta det som – just FÅNIGT.

Skulle du i alla fall få för dig att boka det – kalla det då för guds skull för dess rätta namn: Kick Off med  Roliga aktiviteter!
För det är vad det är.

Dela gärna det här till den som nästa gång ska boka er ”teambuilding”!

 

 

 

 

 

NO COMMENTS

POST A COMMENT