Soulmates-Äventyrens-Ö

SOULMATES

”Personalen är vår största tillgång”
Under de 20 år som jag arbetat med teambuilding & ledarskapsutveckling har jag hört det tusentals gånger.
I de flesta fall är det bara en floskel. Något man säger men inte tillämpar.Lösa-konflikter-Äventyrens-Ö-är-specialiserade-på-konflikter-i-arbetsgrupper.jpg
Steget mellan ord och handling är tyvärr ofta väldigt långt.
När det dessutom kryddas med chefer som glatt förkunnar att ”Här har vi högt i tak!” som skrattande frustar vidare med ”Tonen är rå men hjärtlig!” – då… blinkar ALLA mina varningslampor tokröda.

 

DET FÖRSTA MÖTET

Då och då händer det att jag blir överbevisad och att alla mina fördomar kommer på fall.
Så var det i somras.
Jag åkte till ett möte med ett företag som skulle teambuilda hela sin organisation. De hade i telefon varit inne på just det där med att personalen var så viktig.
När jag – lite misstänksamt – klev in i deras fantastiskt vackra huvudkontor kändes det varmt och väldigt tryggt. En sån där känsla som är svår att beskriva med ord.
Alla som passerade i lobbyn log. Inte bara med munnen utan också med ögonen. Det tog inte många sekunder förrän jag kände mig både efterlängtad och väldigt välkommen. Fast ingen av dem jag mötte där i entrén ens visste vem jag var.

Mötet inleddes med såna där saker som får mig att bli på min vakt. Även om garden var lite sänkt från känslan som mött mig, så fanns den där. Lite misstänksam var jag fortfarande. För deras VD sa ganska snabbt att det fanns ”mycket hjärta” på företaget.
Vi pratade om deras förväntningar och hur de brukade tänka kring sina konferenser.
Då berättade de om sin senaste konferens. Den på Gotland. Den då de tog reda på vem Gotlands bästa bagare var och beställde allt bröd för hela konferensen därifrån. För att ”de ville att deras personal skulle få det allra bästa”

 

De berättade om vilka talare de anlitat genom åren och vilka konsulter de tidigare använt. Alla var de välkända stjärnor och dyra. Allt för att personalen skulle få  – ”Det bästa”.
Sen berättade de om sin hushållerska. Hon som bakade åt dem och serverade alla nyttiga frukostar i huvudkontorets matsal varje morgon, innan hon påbörjade den nyttiga, hälsosamma lunchen. För det var ju väldigt viktigt – ”Att personalen hade det bra”.
”Maten och miljön betydde ju så mycket för att man skulle trivas på jobbet”
Då började jag lyssna.

MÖTET MED GRUPPEN

Gruppen som kom ut till oss på Äventyrens Ö fick det bästa.IMG_7571
Inte det lyxigaste och dyraste, utan det bästa. Roliga gruppaktiviteter var helt uteslutna eftersom de själva redan visste att det inte långsiktigt gör så mycket för arbetsklimatet. Aktiviteten skulle leda till att grupperna skulle vidareutveckla sina relationer och mönster så att de alla blev tryggare med varandra och sådant visste de – krävde konsulter med beteendevetenskapligt fokus. Inte lekledare.
Till måltiderna valde de också det bästa.  Vår vegetariska pasta exempelvis för att den är vår mest uppskattade lunchrätt och för att ”Vegetariskt mat är bra för miljön”. Och till middag valde de samma grillbuffé som de konferensansvariga själva, vid ett tidigare tillfälle, ätit hos oss. Och vi fick tydliga order om att servera EXAKT samma tårta nu som då.

Teambuildingen hade vi kunnat göra mycket billigare – med färre konsulter men –
”Det är ju viktigt att det blir riktigt bra för personalen så bestäm ni hur många konsulter som behövs för att det ska bli optimalt”

SAMMANFATTNINGEN

Samma dag som de skulle åka hem från ön skjutsade jag över deras VD med båten för att vi skulle hinna utvärdera lite på tu man hand. Hon sa att det kändes så väldigt bra. För att det ”kändes som om våra företag tänkte på samma sätt och delade exakt samma värderingar”.
Soulmates tänkte jag.

Jag har många gånger funderat över att våra mest trogna kunder faktiskt alla delar våra värderingar.
Och hur stolt jag är över att få jobba med just dem. De som valt sådana vägar att de aldrig kommer att förekomma i skandalartiklar. De som verkligen bryr sig om sina medarbetare och ofta hyllas av media för sina etiska ställningstaganden.
Ibland händer det att någon av våra gamla kunder får en ny ledning. Som förändrar allt och står för helt andra saker än tidigare.
Då går vi nästan alltid skilda vägar.

SOULMATES

Borde inte just Soulmates i affärslivet bli nästa stora grej att fundera över?  På Handels, Harvard Business School och andra högre lärosäten för företagsledare?
Framförallt för alla oss som driver företag med  – låt oss kalla det – ”ett högre syfte”?
Tänk om vi alla kunde hitta våra Soulmates?
Det känns nämligen väldigt bra för bägge parter när man gör det.

Om du på allvar menar att personalen är ert företags största tillgång – välkommen att bli vår nya soulmate!

Ser fram emot att höra av dig!

mimmi@aventtyrenso.se

NO COMMENTS

Sorry, the comment form is closed at this time.